FAQ: Veelgestelde vragen

Dream later, Travel now!

Tijdens de corona pandemie hebben we onze aandacht verlegd naar een mooie en welkome aanvulling in onze winkel: we zijn eind 2020 onze cadeaushop WAAR Dalfsen gestart. In de loop van 2022 is ook de reiswereld langzaam maar zeker weer van het slot gegaan. Ondertussen kregen we veel vragen over de toekomst van ons reisbureau, en over de manier waarop we weer allemaal verantwoord op vakantie kunnen gaan. Daarom hebben we met deze FAQ-pagina een mooie basis gelegd voor het geven van antwoorden over vakantiereizen en boeken bij ons reisbureau. Zodat jullie je allemaal goed kunnen voorbereiden op een luxe, ontspannen, veilige en exclusieve vakantie.

frequently asked questions
Veel Gestelde
Vragen

Waarom wordt de keuze voor een pakketreis als verstandig gezien?

Een pakketreis bestaat uit tenminste de combinatie van vervoer en verblijf, en is meestal uit te breiden met eten en drinken, een huurauto of andere wensen. Doordat de reisorganisator een combinatie aanbiedt is hij verantwoordelijk voor uw vakantie in het buitenland, en dus ook aanspreekbaar bij calamiteiten zoals corona. Boekt u zelf een vlucht, een hotel en een auto, dan bent u zélf verantwoordelijk bij calamiteiten. Na het ontstaan van de coronacrisis werden reizigers alleen nog kosteloos naar huis gebracht als zij een pakketreis hadden geboekt. Wij adviseerden (ongeacht corona) al sinds jaren om vooral pakketreizen te boeken, en deze naar wens aan te vullen of bij te stellen. Ook pakketreizen kunnen door ons helemaal namelijk helemaal op uw persoonlijke wensen worden toegesneden. Pakketreizen voldoen aan het wensbeeld van luxe, ontspannen, verantwoord en exclusief vakantie vieren. Nu wij de coronacrisis achter ons hebben gelaten zullen wij zeker geen vakanties meer bemiddelen die uit losse onderdelen bestaan.

Wat is slimmer, op de website boeken of in de winkel?

Dat is afhankelijk van uw omstandigheden, en van uw wensen. Op onze website vindt u het complete aanbod aan pakketreizen van TUI voor dezelfde prijzen als u aan ons bureau op het scherm te zien krijgt. Voor wie snel klaar wil zijn én geen aanvullende wensen of eisen heeft is onze website een prima middel om snel een leuke vakantie te boeken. Wie zekerheid wil rond aanvullende reiswensen is op afspraak van harte welkom in onze reiswinkel.

In de winkel hebben wij een veel breder aanbod dan online, van diverse gespecialiseerde reisorganisatoren. Als u bij ons in de winkel komt denken wij actief met u mee over de voor uw reisgezelschap ideale bestemming, uw hotel of appartement, de ideale locatie, de gewenste kamer, de verzorging van eten en drinken ter plaatse. Wij kunnen in de systemen van reisorganisatoren en vliegmaatschappijen kijken, en kunnen naar wens veel aanvullende service voor u regelen. Na uw boeking regelen wij de registratie, de tickets en andere reisbescheiden, de administratie en al het papierwerk voor u. Wanneer u bij ons boekt rekenen wij een aanvullende vergoeding voor onze dienstverlening.

Verkopen jullie ook van die spotgoedkope reizen die soms zo groot in de krant staan?

Nee, wij verkopen geen prijsstunters. Het staat iedereen vrij om bij een prijsstunter te boeken, maar wij doen daar niet aan mee. Doordat wij dit de afgelopen jaren niet gedaan hebben is namelijk geen enkele klant van ons ooit in de problemen van een faillissement (AirBerlin, Peter Langhout Reizen, Neckermann Reizen, etc.) terecht gekomen. En wij ook niet. Het lijkt ons verstandig om dat zo te houden, en de prijsstunters hun eigen boontjes te laten doppen. Wij werken graag met gerenommeerde reisorganisatoren die oog hebben voor kwaliteit tegen een eerlijke prijs. Een mooie vakantiebeleving mag best wat kosten, zolang prijs en kwaliteit maar in balans zijn!

Is het reisaanbod al weer op het oude peil terug?

We merken dat het reisaanbod zich snel weer ontwikkeld heeft, vooral in de populaire bestemmingen. Hoe snel dit zal gaan is nog even afwachten. De vakantiegebieden met veel eigen inwoners zullen waarschijnlijk de laatste bestemmingen zijn die zich na de corona pandemie weer volledig echt open kunnen stellen voor toeristen. Eilanden en ook de goed georganiseerde toeristische zones zijn als eerste weer helemaal in beeld en worden volop geboekt.

Update 2023 – Inmiddels hebben we alweer een compleet jaar aan eerste vakantiereizen na corona achter de rug. Het aanbod ontwikkelt zich inderdaad volgens onze verwachting. In de eerste maanden van 2023 lijken de vakantiewensen weer volop ingevuld te gaan worden.

Hoe gaat de reissector zich nu ontwikkelen?

2020 – Door de volledige stilstand in de reiswereld zal ondanks de ondersteuning door de overheid naar verwachting een derde van de reissector zich niet in stand kunnen houden. De grotere organisaties gaan in afgeslankte vorm verder, kleinere reisorganisatoren en reisagenten zullen voor een deel stoppen, en in de middelgrote bedrijven zijn overnames en fusies gaande. Voorlopig zal echter ook het totale reisaanbod nog beperkt zijn. De reissector als geheel zal dus in een afgeslankte vorm verder gaan. De corona crisis heeft verder twee blijvende effecten op ondernemers in de reisbranche. Ten eerste worden de provisies voor de reiswinkels kleiner, omdat de reisorganisatoren hun verliezen goed zullen willen maken. Ten tweede zal het totale aantal verkochte reizen minder dan voorheen zijn. De reisomzet komt dus onder grote druk te staan.

Update 2023 – Sinds de jaarwisseling neemt het aantal boekingen weer toe. Tegelijk zien wij inderdaad de ontwikkelingen zoals hierboven beschreven. Het aanbod is nog niet zo groot als voorheen, en de reisbranche is in beweging.

Heeft Reisbureau Roessink ook last van het faillissement van D-Reizen?

Nee, daar hebben wij zakelijk geen last van. Als Reisbureau Roessink zijn wij een zelfstandige onderneming en niet zakelijk verbonden met andere ondernemingen. Wel nemen wij deel aan het samenwerkingsverband TravelXL waar wij gezamenlijk inkoop, administratie en marketing mee organiseren. Het is vreselijk dat de grote reiswinkelorganisatie D-Reizen niet in staat is gebleken zichzelf overeind te houden tijdens deze crisis. De omvang van de organisatie (en de daarmee samenhangende kosten) en de smalle marges in de reiswereld zijn hier een belangrijke oorzaak van. Gelukkig zijn de klanten van D-Reizen onder het SGR ook goed beschermd, maar wij voelen erg mee met de medewerkers en leveranciers van D-Reizen.

Welke aanpassingen zijn nodig voor Reisbureau Roessink?

Om onze reisadviezen betaalbaar te houden kiezen we er voor om de vergoeding voor ons reisadvies in balans te brengen met de dalende provisies op de reizen. Uiteraard binnen de grenzen van wat acceptabel is, maar ons reisbureau kan helaas niet alleen van werkplezier bestaan. De Adviesvergoeding die wij rekenen is niet nieuw, maar wij hebben deze na Op een reissom van duizenden euro´s is een paar tientjes helemaal niet veel, maar voor ons zijn het de broodnodige extra inkomsten om onze dienstverlening en service in stand te kunnen houden. Het is de vergoeding voor de inzet van onze kennis, kunde en ervaring, aangevuld met de volledige ontzorging van uw vakantiereis. Die is wel wat waard! En mocht u denken dat dat zo’n extra bijdrage toch echt niet nodig is, kijkt u dan eens om u heen hoeveel reisbureaus er de laatste jaren al verdwenen zijn. Wij zijn er nog, en dat is fijn voor ons en ook voor u!

Redden jullie het nog wel, als lokaal reisbureau?

Interesse in ons persoonlijke welzijn voelt al heel erg fijn, en ook onze advisering zou best wel eens gemist kunnen worden als we er niet meer zouden zijn. Alle aandacht tijdens de Covid19 periode voelt voor ons als een mooi compliment voor onze aanpak! Het antwoord op de vraag is: ´Ja, wij redden het wel, maar niet zonder enkele structurele aanpassingen.’
Het jaar 2020 en 2021 hebben we af moeten schrijven, en dat was even slikken. Wij hadden in de loop der tijd een buffer opgebouwd voor ´onvoorziene omstandigheden’ en daar mogen we zeker wel van spreken. Daarnaast hebben we ook gebruik moeten en kunnen maken van de voorzieningen die de overheid heeft getroffen. Alles bij elkaar hadden we het zwaar, en hebben we de de huidige groei in vakantieomzet echt wel nodig. Om na de coronacrisis een gezonde bedrijfsvoering te kunnen blijven garanderen zijn aanpassingen doorgevoerd. Onze WAAR Winkel is een aanvulling waardoor we minder afhankelijk zijn geworden van alleen het reisadvies. En voor het geven van reisadvies gaan we een logischer, beter passende vergoeding rekenen. Want een winkel zonder dekkende inkomsten blijft nou eenmaal niet uit zichzelf bestaan.

Hoe werkt een voucher, als de geboekte vakantie niet door kan gaan?

2020 – Vakantievouchers zijn door de reisbranche ingesteld voor de reeds geboekte vakanties tijdens het ontstaan van de corona-crisis. Het betreft in Nederland iets minder dan een miljard euro aan voor 2020 geboekte vakantiereizen. Inmiddels weet iedereen dat er corona is en is het boeken van een vakantiereis een bewuste keuze geworden. Nieuwe vouchers worden dus niet meer uitgegeven. De reisaanbieders kregen met de vouchers de tijd om de voor 2020 ontvangen reissom nog even niet terug te betalen. De reis kan worden omgeboekt, of de reissom kan na verloop van tijd alsnog worden uitbetaald. Deze aanpak heeft voorkomen dat veel reisorganisatoren failliet zouden gaan. Inmiddels weten we dat de crisis langer duurt dan verwacht. De regering heeft daarom besloten dat reisorganisatoren onder gunstige voorwaarden geld kunnen lenen om in het eventueel terugbetalen van vouchers te voorzien. Dit heet de Voucherbank. Goed geregeld!

Update 2021 – De tijd van vouchers ligt achter ons. Nieuwe vouchers worden niet meer uitgegeven, en bestaande vouchers zijn omgezet naar nieuwe reizen of terugbetaald.

U wordt gemist…

Ook op uw zonbestemming kijken ze uit naar uw komst…

Curaçao zegt: Welkom terug, dushi vrienden!

´De zon op je gezicht en je voeten in het warme zand terwijl je geniet van onze gastvrijheid; wij begrijpen dat je niet meer kan wachten om dat speciale gevoel van Curaçao weer te beleven. Wij kijken er net zoveel naar uit om je weer te mogen ontvangen.´

Meer weergeven

De Canarische Eilanden zeggen: HALLO!

´We hebben hard gewerkt aan de heropening van deze bestemming zodat u ons kunt bezoeken in optimale veiligheids-, hygiëne- en kwaliteitsomstandigheden. Op de Canarische Eilanden werken we er hard aan dat u ons elke dag kunt bezoeken in optimale veiligheids-, hygiëne- en kwaliteitsomstandigheden.´

Meer weergeven

DEFINITIES

´Expeditie in de wildgebieden in Afrika´

safari

´Reis in een jaarlijks terugkerende periode waarin je vrijaf hebt´

vakantie

Ben jij al in je #ReisRoess?